Nee, je bent niet verplicht om direct aan je werkgever en/of collega’s te vertellen dat je MS hebt. Over het algemeen raden we het wel aan om je ziekte bespreekbaar te maken, zodat je op tijd met je werkgever kunt afstemmen wat jullie onderlinge verwachtingen zijn. Misschien is het voor jou ook comfortabeler om je ziekte met je collega’s te bespreken, zodat ze weten waarom je bijvoorbeeld iets niet kunt (mee)doen of afwezig zult zijn.
Werken met MS
Wie een diagnose MS krijgt, zit met veel vragen, ook over de combinatie van de aandoening met het werk. Ons werk speelt immers een belangrijke rol in ons leven en is niet alleen een bron van inkomsten, maar zorgt ook voor sociale contacten, onafhankelijkheid, zelfontwikkeling en het opbouwen van kennis.
Voor mensen met een chronische aandoening, zoals MS of arbeidsbeperking, is het niet altijd evident het werk te behouden of een nieuwe job te vinden, daarom heeft de overheid een aantal maatregelen uitgewerkt die kunnen ondersteunen of stimuleren om aan het werk te blijven.

Moet je op je werk vertellen dat je MS hebt?
Werkre-integratie
Wanneer iemand na (langdurige) ziekte terug naar het werk begeleid wordt, spreken we over werkre-integratie. Er zijn dan verschillende dingen mogelijk om de combinatie tussen ziekte en werk zo comfortabel mogelijk te maken.
Individueel maatwerk
In veel gevallen keren personen met MS terug naar hun oude job en gebeuren er een aantal aanpassingen. We spreken dan ook over Individueel maatwerk. Dat betekent dat er afspraken gemaakt of aanpassingen gedaan worden die passen bij jouw mogelijkheden, beperkingen en wensen. Denk maar aan het aanpassen van je werktijden, het herverdelen van taken, een aangepaste werkplek, rustmomenten inlassen ...
De maatregelen ‘individueel maatwerk’ is er niet alleen voor een werknemer met een arbeidsbeperking, maar ook voor een werkgever die een werknemer met een arbeidsbeperking in dienst heeft. Met premies van individueel maatwerk kunnen eventuele extra kosten voor de organisatie of kosten voor ondersteuning op de werkvloer gecompenseerd worden. Zo is er een loonpremie als je bijvoorbeeld niet altijd kunt werken zoals gepland:
- Je start wat later of stopt wat eerder.
- Je neemt een wat langere middagpauze om de batterijen op te laden.
- Je bent wat vaker afwezig en je collega’s nemen taken over.
- Je takenpakket wordt aangepast.
- Je tempo ligt lager.
Voor zelfstandigen in hoofd- of bijberoep is er de ondersteuningspremie die, net zoals de loonpremie voor loontrekkenden, de impact van arbeidsbeperking op de activiteiten voor een deel financieel kan opvangen.
Toegelaten arbeid
Als je na een periode van ziekte het werk terug wilt hervatten, maar het nog niet haalbaar is om je activiteiten weer volledig op te nemen, bestaat de mogelijkheid om – mits toestemming van de adviserende arts van je ziekenfonds – je werkzaamheden gedeeltelijk terug op te nemen. Je blijft dan wel arbeidsongeschikt, maar krijgt toestemming om gedeeltelijk aan de slag te gaan. Op die manier behoud je naast het loon voor de gepresteerde uren ook een deel van je ziekte-uitkering die via het ziekenfonds door het Riziv wordt uitbetaald.
Verlof verminderde prestaties
Voor statutaire personeelsleden in dienst bij een overheid is er een andere ziekteregeling van toepassing dan voor werknemers in de privésector. Zij kunnen niet terugvallen op het hierboven beschreven systeem van toegelaten arbeid. Bij de meeste overheden is er echter wel een stelsel van ‘verminderde prestaties omwille van medische redenen’ mogelijk. Afhankelijk van waar je werkt, kan dit systeem een andere naam of andere voorwaarden hebben. Het principe blijft wel hetzelfde: je werkt minder omwille van medische redenen waarbij je voor de niet-gepresteerde dagen een vergoeding ontvangt.
Heb je nog vragen of hulp nodig? De medewerkers van onze Sociale Dienst staan voor je klaar en bekijken je persoonlijke situatie.