oranje zandloper

Brain health bij Multiple Sclerose

Hallo! 

Vandaag wil ik het graag hebben over de gezondheid van je hersenen: ‘brain health’. 

Een gezond brein hebben is voor iedereen uitermate belangrijk, want het zijn de hersenen die alles in je lichaam regelen: hoe je denkt, wie je bent, ... Ze bepalen je hele ‘zijn’.  

Ondanks het feit dat zorg dragen voor je brein belangrijk is voor iedereen, is het voor personen met MS toch wel éxtra belangrijk. MS is een ziekte die je brein kan beschadigen, dus er extra zorg voor dragen is een must! Door te zorgen voor je hersenen, heb je meer kans dat bestaande letsels beter gecompenseerd worden en dus minder snel voelbaar zijn. Uiteraard moeten we vooral proberen om MS goed te behandelen en dus beschadiging tegen te houden, maar een brein ‘in vorm’ heeft meer reserve en is beter in staat om met eventuele nieuwe aanvallen om te gaan. 

De grote vraag is dus: hoe zorgen we voor ‘een gezond brein’? Hoe zorgen we voor hersenen die ‘in vorm’ zijn? Wel, door ze te trainen… Zoals ik ook moet doen voor de marathon!  

TIPS voor een gezond brein? 

  1. Blijf zo actief mogelijk  

Meer lichaamsbeweging (wandelen, fietsen, joggen, zwemmen, …) is gekoppeld aan snellere informatieverwerking en het behoud van hersenvolume. En het is nog goed voor je hart, spieren en botten ook! Een echte win-win situatie dus.  

  1. Hou je gewicht onder controle  

Overgewicht leidt tot meer MS-letsels dan een gezond gewicht. Bovendien brengt overgewicht nog andere risicofactoren met zich mee, zoals hart- en vaatziekten. 

  1. Hou je geest actief  

Hobby’s en vrijetijdsbesteding (cursussen volgen, lezen, schilderen, …) kunnen bescherming bieden tegen problemen met het denkvermogen (cognitieve problemen) bij MS. Gebruik je brein dus zoveel mogelijk! Hier gebruik ik het motto: ‘use it or lose it’. 

  1. Rook niet  

Personen met MS die roken? Dat gaat gepaard met een kleiner hersenvolume, een hoger aantal opflakkeringen, snellere opbouw van handicap, meer problemen met het geheugen en slechtere overlevingskansen dan wanneer je niet rookt. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor je longen, hart en bloedvaten. 

  1. Let op hoeveel je drinkt   

Studies tonen aan dat overmatig alcoholgebruik bij personen met MS kan leiden tot een verminderde overleving. Alcohol is toxisch voor onze zenuwcellen. 

  1. Verzorg ook eventuele andere risico’s of ziekten  

Als je andere ziekten hebt, laat deze dan controleren en behandelen. Neem je medicatie hiervoor trouw in. Aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, hart- en suikerziekte kunnen het ziekteverloop van MS verergeren.  

Hierboven beschrijf ik heel wat tips om niet alleen een gezonder brein te creëren, maar er ook nog eens een gezonde levensstijl aan over te houden. Hopelijk slaag je erin om deze tips te volgen. Een gezonder en gelukkiger leven gegarandeerd.  

Veel succes! 

Vele groeten, 
Bart 

Brochure 'Brain health'

Lees meer over 'Brain health' voor personen met Multiple Sclerose.