Giften zijn fiscaal aftrekbaar volgens de standaardpercentages die door de overheid zijn opgelegd. Het belastingvoordeel voor giften vanaf €40 (op jaarbasis) bedraagt 45% van het geschonken bedrag. Dit betekent dat wanneer je een donatie van bijvoorbeeld €60 doet, het je uiteindelijk maar €33 kost. Je kan met andere woorden dus belastingvrij schenken aan je favoriete goede doel!

Wanneer heb je recht op een fiscaal attest?

Om te kunnen genieten van de fiscale aftrekbaarheid van giften, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Om het overzichtelijk te maken, hebben we 4 vuistregels opgesteld. Aan de hand van deze vuistregels kan je nagaan of jij recht hebt op een fiscaal attest.  

De 4 vuistregels voor het ontvangen van een fiscaal attest: 

  • Ik ontvang geen tegenprestatie voor mijn gift (met uitzondering van het fiscaal attest).  
  • Het bedrag dat ik stort, is van mij en niet het resultaat van een collectieve geldinzameling. 
  • Ik heb in eenzelfde kalenderjaar minstens € 40 gestort. 
  • Ik stort rechtstreeks op een rekening van MS-Liga Vlaanderen vzw. 

Voor ingezamelde gelden (opbrengsten van acties) en sponsoringsgeld (met publiciteit of een andere materiële tegenprestatie) kunnen wij geen fiscaal attest uitreiken. Dit zijn voor de fiscus geen 'zuivere giften'. 

Hoe ontvang je een fiscaal attest voor giften?

Om te kunnen genieten van de fiscale aftrekbaarheid van giften, zal je een fiscaal attest nodig hebben. Dit wordt naar jou opgestuurd in het voorjaar (omstreeks maart) van het jaar volgend op het kalenderjaar van je storting. Stort je met andere woorden in 2023 een gift? Dan ontvang je hier een fiscaal attest voor in maart 2024 op het adres dat je hebt ingevuld op het giftenformulier.

Wens je graag een fiscaal attest te ontvangen voor je donatie? Dan moet je onderaan het giften formulier simpelweg "Ja" aanduiden. Wij zorgen er dan voor dat jij het attest goed ontvangt.

Zit je nog met vragen over het belastingvoordeel van giften? Neem dan een kijkje bij onze veelgestelde vragen of contacteer ons.

Giften fiscaal aftrekbaar voor bedrijven

Of je nu een gift doet als persoon of als bedrijf, de voorwaarden voor de fiscale aftrekbaarheid blijven hetzelfde. Maar, hou er rekening mee dat een fiscaal attest wordt opgemaakt op naam en adres van de (rechts)persoon die de gift overmaakt. Betaal je als zaakvoerder bijvoorbeeld met jouw persoonlijke bankkaart, dan wordt het attest op je eigen naam en adres opgemaakt. Enkel wanneer je betaalt met een betaalmiddel dat op naam van het bedrijf staat, zijn giften fiscaal aftrekbaar voor je bedrijf.

Wist je dat je als bedrijf ook sponsor kan worden van bepaalde inzamelacties?
Neem contact op via fondsenwerving@ms-vlaanderen.be om de mogelijkheden te bespreken.