Bart bij osteopaat

Hoe vermijd ik blessures?

Cruciaal in de voorbereiding naar 11 september is uiteraard het vermijden van blessures! Lang lopen op harde ondergrond, de vele schokken, spieren die stilaan verzuren, spierpijn en pezen die makkelijk overbelast raken: allemaal factoren die het oplopen van blessures met zich mee kunnen brengen. In de laatste 2 maanden tot de grote dag kan een blessure alles nog teniet doen. Dit wil ik uiteraard voorkomen. Graag deel ik mijn tips & tricks van hoe ik blessures voorkom:  

  • Een eerste gouden tip is om te investeren in goede loopschoenen. Voor mij bevat een goede loopschoen veel schokdemping, waarin ook het afrollen van je voeten evenwichtig verloopt. Om mijn perfecte loopschoen te vinden ben ik even langs de podoloog gegaan. Hier werd mijn voet geëvalueerd op een dynamische loopband: zakt mijn voetgewelf door? Loop ik te veel op de binnen- of buitenkant van mijn voet? Voor mij werkt een combinatie van corrigerende steunzolen met loopschoenen die speciaal voor een marathon voorzien zijn (licht met veel demping)!  

  • Om de kuiten en het beenvlies op het scheenbeen te ontlasten (‘shin splints’ voorkomen) gebruik ik compressiekousen. Deze kousen (ook wel steunkousen genoemd) gaan verzuring tegen en daardoor stapelen de afvalstoffen van de spieren minder snel op in de kuiten.  

  • Last but not least: Bram, mijn osteopaat! In de laatste 3 maanden ga ik om de 4 weken bij hem langs. Hij corrigeert de eventuele scheefstand van mijn bekken of blokkades in de rug. Hetgeen waar hij het meest op focust, is het voorkomen van blessures. Dit doet hij door de verzuurde spierstrengen uit mijn spieren te halen. Hij doet dat met fijne naaldjes (‘dry needling’). Hieronder zie je hem in actie: een aangenaam gevoel is het niet. Maar dan opnieuw: ‘No pain, no gain’ zeker? 

Sportieve groeten 
Prof Bart