Mieke (59) kreeg haar MS-diagnose rijkelijk laat. Door haar levensstijl grondig aan te passen, slaagt ze erin beter met de ziekte om te gaan.

Gezonde levensstijl door gezond te eten en te bewegen

Lijnzaad & kine

Mieke: “Pas vorig jaar kreeg ik de diagnose van MS. De signalen waren nochtans al twintig jaar aanwezig, onder meer met blaas- en darmklachten. Vorig jaar tijdens mijn opname in de MS-kliniek werden die problemen voor het eerst ernstig genomen. Wat een opluchting!”  

Mieke had al heel lang allerlei lichamelijke klachten. Zelfsondage en medicatie hielpen haar min of meer af van haar darmkrampen, blaasontstekingen en nachtelijk urineverlies. Maar sinds de MS-diagnose heeft ze ook haar levensstijl aangepast. “Ik eet meer volkorenbrood, fruit en vezels, strooi lijnzaad over mijn yoghurt en drink voldoende water. Ik ben heel gedreven om te gaan zwemmen en in beweging te blijven. Pas in de namiddag spreek ik af met mensen, want de ochtend is heilig voor mij: dan heb ik kine! Ik vind die oefeningen plezant. Straf, want vroeger was ik totaal niet sportief. En nu is beweging prioriteit nummer één in mijn leven. De adviezen die ik krijg van de kinesist en de dokters volg ik trouw op. Ik leg die niet naast mij neer.”

Toiletpasje

Ergens naartoe gaan bezorgt Mieke nog altijd stress voor een ongelukje. Maar ze heeft zich nooit sociaal willen beperken door haar blaasproblemen. “Ik zorg er gewoon voor dat ik altijd proper ondergoed en incontinentiemateriaal bij heb, dat geeft mij gemoedsrust. En ik heb het toiletpasje van MS-Liga Vlaanderen altijd op zak: dat helpt om in horecazaken vlot naar de wc te gaan.” 

Praten helpt

Mieke durft er nu ook over te praten met haar echtgenoot, kinderen en zussen. “We lachen al eens met de 'accidentjes' en ik benoem ze als sanitaire ongelukjes. Met humor en hoop verzacht je alles.” Aan mensen die recent de diagnose hebben gekregen zou Mieke willen zeggen: praat over je blaasproblemen! “Vertel wat het met je doet en welke impact het op jouw leven heeft. Een paar mensen in vertrouwen nemen is al voldoende. Je voelt meteen of ze daarvoor openstaan. Luisteren ze niet, dan moet je ook niet verder vertellen.” 

Met humor en hoop verzacht je alles
Mieke

Wat zegt de verpleegkundig specialist MS over het parcours van Mieke?

Je leest het hier.