Mensen met blaasproblemen hebben de typische reflex om minder te gaan drinken. Maar dat geeft juist meer problemen. Geconcentreerde urine irriteert meer, wat kan leiden tot een urineweginfectie. Alles begint bij voldoende drinken: 1,5 tot 2 liter water gespreid over de dag. Meer is niet beter. Als je een halve liter water op zeer korte tijd drinkt, zul je meer moeten plassen. Daarom is het beter om elke twee uur een glas water te drinken. Zo kun je ook volgens een vast patroon naar het toilet gaan.
Levensstijl: Water en een plasdagboek: zo win je de controle over je blaas terug
De meeste mensen willen eerst uitzoeken hoe ze zélf de controle over hun blaas kunnen terugwinnen. Bijvoorbeeld door hun drinkpatroon aan te passen of een plasdagboek in te vullen. Deze kleine veranderingen kunnen al veel oplossen.
Piet Eelen, verpleegkundig specialist MS in het Nationaal MS Centrum Melsbroek

Vochtbalans
Water
Water blijft de beste keuze. Dranken met cafeïne, suiker, prik en alcohol werken irriterend en vochtafdrijvend, zodat je meer urine aanmaakt en meer moet gaan plassen. Doe de test eens bij jezelf: probeer een paar dagen geen koffie of wijn te drinken en bekijk dan of je blaasklachten minderen. Je hoeft koffie of alcohol zeker niet te laten, maar drink tussendoor water. Verdunde urine zorgt voor minder blaasprikkeling en geeft dus minder plasdrang.
Wat ook preventief kan werken tegen infecties, is het drinken van veenbessensap. Het sap zou de aanhechting van bacteriën in de blaaswand voorkomen, wat het infectiegevaar vermindert. Bacteriën groeien slecht in een zure omgeving. Veenbessensap bestaat in de vorm van fruitsap, siroop en capsules. Je kan ook gewoon een beetje citroen in je drinkwater doen. Zo maak je je eigen suikervrije limonade en dat drinkt makkelijker dan alleen maar water. Ook munt, komkommer of sinaasappel toevoegen helpt om makkelijker aan je anderhalve liter per dag te komen.
Darmhygiëne
Constipatie en incontinentie liggen verrassend dicht bij elkaar. Een belemmerde stoelgang kan ook een serieuze impact hebben op de blaas en tot meer plasdrang leiden. Zorg dus ook voor een goede darmhygiëne, bijvoorbeeld door veel vezels en yoghurt te eten. Vezels bevorderen de stoelgang en dragen bij aan een gezonde darmflora. Probeer op het toilet een ontspannen zithouding aan te nemen. Begin niet te persen, maar neem je tijd. Vermijd zwevende benen boven het toilet en voorzie desnoods een bankje. Bespreek met je kinesist wat een goede houding is om stoelgang te maken.
Plasdagboek
Tot slot is het geen slecht idee om je plasgewoontes op papier te zetten. Een plasdagboek geeft je een idee van de activiteit van je blaas. Een tweetal dagen schrijf je op wat je drinkt en hoeveel, wanneer je plast en hoeveel. Het zal jou en de uroloog meer inzicht geven in je plas- en drinkpatroon. Misschien kun je bepaalde plasgewoontes veranderen, of de soort en hoeveelheid drank aanpassen?
MS is een ziekte die schommelingen kent, ook ter hoogte van de blaas. Van zodra er meer klachten opduiken, kan er een versnelling hoger geschakeld worden met kinesitherapie, medicatie of andere behandelingen.
Benieuwd hoe Mieke haar levensstijl aanpaste na haar MS-diagnose?
Je leest het hier.