Yana (28) werd op een dag wakker met een halfzijdige verlamming. Het begin van een lang MS-parcours, waarbij ze haar blaasklachten een jaar lang onder de mat veegde. Gelukkig bracht sonderen de nodige verlichting.

Zelfsondage bij blaasproblemen bij personen met MS

Druppelen

Yana: “Sinds mijn MS-diagnose lukte het niet meer om mijn blaas volledig leeg te maken en druppelde ik constant. Als twintiger was dat absoluut niet fijn om mee te maken. In het begin negeerde ik die blaasklachten gewoon, en nam ik mijn toevlucht tot grote incontinentieverbanden. Ik hield al mijn problemen voor mezelf.”  

In totaal liep Yana zo meer dan een jaar rond met haar blaasklachten. Haar eerste focus na de diagnose was om weer goed te leren lopen, te spreken en haar hand te gebruiken. Yana: “Ik was met zoveel andere, belangrijke dingen bezig dat ik dacht: ‘och ja, die blaas’. Maar het probleem werd steeds groter. Ik kon niet goed meer plassen en dan duwde ik maar op mijn buik. De plasdrang kwam pas als het te laat was en mijn blaas liep over. Uiteindelijk ben ik zelf naar de uroloog gestapt. Zijn boodschap was duidelijk: ik moest leren sonderen.”

Techniek

Een verpleegkundige leerde Yana de techniek aan in het ziekenhuis. Na vier dagen had ze het al onder de knie. “Of dat snel is? Ik moest vijf keer per dag sonderen, dus na vier dagen had ik al twintig keer kunnen oefenen. (lacht) Ik moest wel even uitzoeken welke sonde het makkelijkst is voor mij, omdat ik mijn linkerhand minder goed kan gebruiken. In het begin had ik ook altijd een spiegeltje bij. Maar je wordt er wel handiger in. Ik gebruik nu ook sondes waar een zakje aanhangt: zo kan ik zelfs in de auto sonderen.”

Rietje

Yana is de sondages intussen gewend en houdt ze niet geheim meer. “Als mensen mij ernaar vragen, laat ik de sondes gewoon zien. Mijn kindjes weten het ook, zij zeggen dat mama plast met een rietje. Ik probeer altijd positief te zijn en de nadruk te leggen op wat ik wel nog kan. Ik sondeer vijf keer per dag en dat gaat heel vlot. De sondes zijn zo klein dat ze in mijn heuptasje passen. Ze zijn overal makkelijk mee te nemen. Die inlegverbanden waren eigenlijk veel meer een belemmering.” 

Mijn kinderen zeggen dat mama plast met een rietje
Yana

Wat zegt de MS-verpleegkundige over het parcours van Yana?

Je leest het hier