Voor mensen die niet goed kunnen leegplassen, kan zelfsondage een wondermiddel zijn. Het kan al veel problemen oplossen. Maar dan moet je wel een mentale horde nemen, want veel mensen kijken huiverachtig naar een sonde als hulpmiddel om te plassen. In de praktijk valt sonderen goed mee, eens je die drempel over bent. Sonderen valt redelijk eenvoudig aan te leren, het is een kleine handeling. De materialen worden ook beter en gebruiksvriendelijker.
Zelfsondage: Sonderen geeft je de controle over je leven terug
Sonderen lijkt voor veel mensen met blaasklachten een brug te ver. En toch kan het zoveel problemen oplossen en de levenskwaliteit terugbrengen.
Veerle Van Dael, MS-verpleegkundige van het Universitair MS-Centrum Noorderhart in Pelt

Kleine handeling
Levenskwaliteit
Maar hoe werkt dat sonderen nu precies? Op vooraf geplande tijdstippen schuif je een dun buisje of sonde in de blaas, waarlangs de urine kan weglopen. Je krijgt deze techniek aangeleerd door een verpleegkundige. Je kunt ook altijd voorbeeldjes opvragen van het materiaal. De verpleegkundige toont je de soorten sondes, benoemt de verschillende merken en geeft folders mee. Op deze manier kan je voldoende geïnformeerd een beslissing nemen.
Sonderen is zeker niet ‘het laatste redmiddel’. Integendeel! Veel mensen die aan zelfsondage doen, zijn daar tevreden over. Het biedt mensen vaak meer levenskwaliteit. Als je jezelf sondeert, weet je dat je de eerste vier, vijf uur zonder problemen kunt doorkomen. Zo durf je weer naar buiten te gaan. Sonderen geeft je de controle over je leven terug. Je moet enkel een compacte sonde bij je hebben.
Andere oplossingen
Zelfsondage is niet altijd evident voor mensen met MS, omdat hun fijne motoriek het soms laat afweten. Er bestaan dus nog andere, meer ingrijpende oplossingen zoals een verblijfsonde (die na een ingreep enkele weken blijft zitten) of een suprapubische sonde (die door de buikwand in de blaas wordt gebracht). Voor mannen zijn er condoomkatheters met een opvangzak, waardoor ze niet zelf hun blaas moeten leegmaken. Let wel, de meeste mensen met MS zullen nooit moeten sonderen. Zij zijn al geholpen met de juiste levensstijl, medicatie of kinesitherapie.
Benieuwd hoe Yana het sonderen vlot inpast in haar leven?
Je leest het hier.