Een hecht team van maatschappelijk werkers zorgen voor één-op-één begeleiding en ondersteuning voor onze leden (personen met MS). De maatschappelijk werkers zijn een gekende en vaste waarde binnen onze werking, al meer dan 42 jaar lang. Met hun ervaring en kennis over de aandoening MS en de sociale wetgeving kunnen ze de noden van personen met MS inschatten en vervolgens oplossingen aanbieden. 

Cijfers zeggen meer dan woorden

We blikken even terug op 2023, zodat je aan de hand van cijfermateriaal kan zien welke impact onze maatschappelijk werkers hebben gehad voor personen met MS.

test

980 live contactmomenten

We hielpen 330 personen verder op een zitdag waar we concrete handvaten aanreikten als oplossing voor hun vragen en moeilijkheden. Daarnaast zagen we meer dan 450 personen met MS in het ziekenhuis. Bij 200 kwetsbare personen met MS gingen we op huisbezoek.

s

3800 mensen ondersteund

In 2023 ondersteunden we maar liefst 3800 personen met MS.





 

r

500 nieuwe gezichten

We kregen de kans om meer dan 500 personen met MS voor de eerste keer verder te helpen.




 

s

4200 contactmomenten vanop afstand

Er werden meer dan 4200 contactmomenten geregistreerd met onze leden (via mail, MS-lijn, chat of videocall).


 

MW

Waarvoor kan je bij ze terecht?

De sociale wetgeving van MS ontrafeld

Eén van de kerntaken waar onze maatschappelijk werkers zich dagelijks mee bezig houden is de sociale wetgeving. Wanneer je de diagnose MS krijgt, moet je vaak een proces van acceptatie doorlopen. Het leren verwerken en accepteren dat je de aandoening hebt en leren omgaan met de (on)zichtbare symptomen die daarbij komen kijken. Jouw rechten als persoon met MS binnen de sociale wetgeving is iets waar je dan niet meteen mee bezig bent. Onze maatschappelijk werkers kunnen hier als begeleider optreden om je wegwijs te maken in dit landschap. Want vaak weten personen met MS niet dat ze wel eens recht zouden kunnen hebben op een premie of budget vanuit de overheid. 

  • Informatie over tegemoetkomingen en financiële tussenkomsten
  • Richtlijnen voor invuldocumenten (bij de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid of het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap)
  • Tewerkstellingsmaatregelen
  • Wat te doen bij (langdurige) ziekte
  • Rijgeschiktheidsattesten
  • Aanvragen van mobiliteitshulpmiddelen (voor transfers, aanpassingen aan de wagen of de woning)
  • Aanpassingen aan de hospitalisatie- en autoverzekering
  • Schuldsaldoverzekering

Psychosociale ondersteuning: een luisterend oor

Daarnaast besteden de maatschappelijk werkers ook ruim aandacht aan de psychosociale ondersteuning van personen met MS (en hun omgeving). Zij bieden een luisterend oor voor de beslommeringen waarmee personen met MS in hun dagelijks leven te kampen hebben, geven aandacht voor de familiale situatie en de thuisomkadering, geven tips in het kader van dagbesteding, hobby’s en vrije tijd. Wanneer er een vraag is naar lotgenotencontact zorgen zij voor verbinding tussen de persoon met MS en het lokale netwerk van vrijwilligers en/of personen met MS.

In alle fases van de aandoening voorzien de maatschappelijk werkers begeleiding en ondersteuning, geven ze advies of zoeken ze de gepaste informatie op. Ze maken de persoon met MS wegwijs in het netwerk van sociale voorzieningen, diensten en overheidsinstanties of verwijzen ze door naar publiek toegankelijke documenten en websites.

“De maatschappelijk werkers zijn de hoeksteen voor personen met MS in hun dagelijks leven, zodat onzekerheden, angst voor het onbekende en de moeilijke zoektocht naar evenwichten kunnen overwonnen worden.”
Paul Vanlimbergen
Adjunct directeur