Heb je MS en moet je om de haverklap naar het toilet? Veel problemen met een overactieve blaas kunnen opgelost worden met medicatie. Eenvoudig gezegd gaan deze medicijnen je blaas wat ‘rustiger’ maken.

Dr. Kristel Ferong, uroloog in het AZ Alma Eeklo

Medicatie bij blaas- en darmproblemen bij personen met MS

Taboe

Mensen met MS en blaasklachten wachten vaak lang om de hulp van een dokter in te roepen. Daar zijn volgens de uroloog drie redenen voor. Blaasproblemen blijven een taboe voor veel mensen, er wordt te weinig over gesproken. Ze weten ook vaak niet dat er iets aan te doen valt. Mensen accepteren hun blaasklachten; het hoort volgens hen bij de ziekte. Terwijl er een scala aan behandelingen is! Tot slot beseft men ook niet altijd dat de situatie abnormaal is. Vaak naar het toilet wordt als normaal beschouwd. Zelfs al heb je nog geen klachten, toch is het geen overbodige luxe om eens een check-up bij de uroloog te doen.

Antibiotica

Bij MS kan er een stoornis zijn op de zenuwbanen die de blaasspier en sluitspier aansturen: de geleiding gebeurt niet meer zo goed. Dat geeft allerlei klachten, gaande van urine verliezen tot net het omgekeerde: urine in de blaas vasthouden. Wat dan weer een voedingsbodem is voor urineweginfecties en blaasontstekingen. In dat geval is een behandeling met antibiotica aangewezen, want een blaasontsteking kan altijd een trigger zijn voor een opstoot van MS. Laat wel je urine altijd eerst controleren door een arts alvorens je start met antibiotica. Zo kan de antibiotica aangepast worden aan de opgespoorde bacteriën. Bovendien kan het zijn dat je klachten hebt die lijken op een blaasontsteking, maar dat er geen infectie wordt gevonden op een urinestaal, en dan hebben antibiotica geen zin. 

Voor elke persoon met MS geldt dat de behandeling kan veranderen met de tijd. Daarom moet je altijd alert zijn als je nieuwe symptomen van de ziekte krijgt.
Dr. Kristel Ferong
Uroloog in het AZ Alma Eeklo

Overactieve blaas

Mensen met (beginnende) MS hebben vooral last van een overactieve blaas. Dit vertaalt zich in vaak plassen, nachtelijk plassen, te laat zijn om te plassen. Gelukkig kunnen veel van deze problemen opgelost worden met medicatie. De werkzame stoffen in de medicatie werken in op de gladde spieren van de blaas, waardoor de contracties van de blaas gaan verminderen. Zo gaat de overactieve blaasspier weer ontspannen. Het ongewenste urineverlies verdwijnt.

Wel kan de medicatie soms bijwerkingen veroorzaken zoals een droge mond, misselijkheid en constipatie. De medicatie werkt ook niet bij iedereen even goed. Gelukkig zijn er verschillende soorten medicatie die je in overleg met je arts kan uitproberen.

Behandelingen

Blaasproblemen bij MS kunnen hardnekkig zijn en er zijn verschillende behandelingen mogelijk, de ene al wat ingrijpender dan de andere. Of de medische voorkeur in eerste instantie uitgaat naar medicijnen? Dat is toch de minst invasieve medische oplossing voor een overactieve blaas. Het ligt er ook aan wat de klachten zijn. Voor het omgekeerde probleem, een te weinig samentrekkende blaas, bestaat er geen medicatie. In dit geval kun je niet zelf plassen. Een neurostimulator of sonderen is dan het enige wat helpt.

Medicijnen zijn doorgaans minder ingrijpend dan andere behandelingen
Dr. Kristel Ferong
Uroloog in het AZ Alma Eeklo

Benieuwd hoe medicatie Frank verloste van zijn blaasproblemen?

Je leest het hier.