Botox in de blaas werkt eigenlijk op dezelfde manier als in het gezicht: de botuline-injecties gaan je blaasspier verlammen en minder actief maken. Hierdoor zal je minder frequent moeten plassen. Botox is een tijdelijke oplossing, dus na zes tot twaalf maanden moet je terug voor nieuwe injecties.
Botox: Een krachtige spierontspanner die beter werkt dan medicatie
Een behandeling met botulinetoxine (merknaam: Botox®) kan nuttig zijn voor mensen met een overactieve blaas. De arts spuit botuline in op een aantal plaatsen in de blaaswand, waardoor je minder de aandrang voelt om te plassen.
Dr. Kristel Ferong, uroloog in het AZ Alma Eeklo

Spierontspanner
Tegenwoordig is botox heel goed ingeburgerd bij urologen. Het is dan ook een methode die zijn effectiviteit heeft bewezen. Botox is een krachtige spierontspanner die beter werkt dan medicatie.
Botox is een grote stap
Toch is het geen behandeling om zomaar licht op te nemen. Het blijft een erg grote stap om de blaas lam te leggen. De keerzijde is namelijk dat botox vaak blaasledigingsstoornissen oproept. Dit komt omdat de blaasspier tijdelijk verlamd wordt en je dus niet meer zelf kunt leegplassen. Als je voor botox kiest, weet dan dat er tijdelijk een periode van zelfsondage nodig kan zijn, totdat de botox is uitgewerkt. Mensen moeten dus ook leren hoe ze moeten sonderen. Sonderen is een relatief kleine handeling waar mensen snel aan gewend raken en die hun zelfstandigheid en levenskwaliteit weer opkrikt.
Traject
Conclusie: botox zal niet de eerste behandeling zijn als je blaasklachten krijgt. Je moet al een ‘traject’ achter de rug hebben. Heb je MS en blaasproblemen? Dan evalueren artsen meestal eerst de werking van de blaas door middel van een aantal standaardonderzoeken en proberen ze eerst een aantal soorten medicatie. Pas nadien kan botox een optie zijn.
Benieuwd hoe botox een verlossing bleek voor Marleen?
Je leest het hier.